Ital story

Ital-Gyros.hu ital webáruházban található termékek története.

Friss topikok

Linkblog

Forralt bor

2011.12.09. 12:38 ital-gyros.hu

 

A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás idõben, ha nem egy pohár meleg, fûszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdõzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sültkolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az õsi receptek, a tájanként eltérõ szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fûszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sõt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezõleg különbözõ erõs, ízes vagy édes szesznemûvel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát.

A forralt borok készítésénél az elsõ és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minõségû, mellékíztõl mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs. Nézzünk egy-két receptet, hogy otthon saját kezûleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát.

 

A klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfûszeg, két szegfûbors, fél citrom

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

 

A pikáns és gyógyító forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következõ recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendõt is adjunk hozzá!

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelõ méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfûszeg, 1 teáskanál erõs Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

 

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szõlõlé, 3 szegfûszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is

Elkészítés: A bort a szõlõlével felforraljuk, belerakjuk a fûszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levébõl is. Almakarikákkal forrón kínáljuk. 

 

Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfûszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fûszereket és a félretett narancshéjat sûrû vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fûszereket. Lassú tûzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fûszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

 

Az igazán alkoholos forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfûszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fûszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fûszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).

 

TEKINTSE MEG BOR KÍNÁLATUNKAT 

 

Rendelni támadt kedve, tegye meg itt:  www.ital-gyros.hu  ital házhozszállítás


A bejegyzés trackback címe:

https://ital-gyros.blog.hu/api/trackback/id/tr53450412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása