Ital story

Ital-Gyros.hu ital webáruházban található termékek története.

Friss topikok

Linkblog

Egy Magyar márka története

2011.06.27. 08:00 ital-gyros.hu

 

A St. Hubertus likőr közkedvelt nevén „hubi” igazi magyar eredetű a 20. század eleje óta elsőnek a Braun Testvérek Likőrgyár által készített italspecialitás. A keserű likőrök közé tartozik, melyekre a viszonylag nagy alkoholtartalom és kisebb cukortartalom a jellemző.

 

Összetevői

Hasonlóan legtöbb likőrtársához a készítésének receptje titkos. Azt tudni lehet, hogy legfontosabb összetevői a finomszesz, víz, cukor, élelmiszer-színezék, karamell, citromsav. Több féle gyógynövény kivonata is ízesíti az italt, amelyeket finomszeszben áztatnak azért, hogy a szükséges ízanyagok kioldódjanak, valamint narancshéjkivonatot is adnak hozzá. Az alkoholtartalma 36%. és a tölgyfahordós érlelés is ad egyfajta különleges ízvilágot az italnak.

 

Története

Az első magyar likőrgyártó vállalkozások királyi haszonbérletekből, úgynevezett regálebérletekből fejlődtek ki a 19. században. A korai vállalkozók anyagi biztonságát növelte, hogy sok esetben borkereskedéssel, pálinkafőzéssel, illetve ecetgyártással is foglalkoztak.

A legrégebbi hazai ecet- és likőrgyárat Braun Lajos alapította 1839-ben a budapesti Üllői út 60. szám alatt, ahol mintegy 50 munkásával likőröket, ecetszeszt, borecetszeszt és pezsgőborokat készített.

A hamar ismertté vált gyár sorra nyerte a hazai és külföldi kiállítási díjakat - egyik oklevelüket Kossuth Lajos és gróf Batthyány Lajos írta alá -, termékei évtizedeken keresztül kedveltek voltak, s a század második felében a nevessé vált Braun likőr mellett már konyakot, rumot is készített. Braun a fiaira hagyta a céget, mely "Braun Testvérek" néven a századfordulón 80-90 munkást foglalkoztatott, és középméretű szeszgyárnak számított. Akkoriban ismert márkának számított a budapesti Dréher-féle Cabinet Brandy, az esztergomi Shrank Testvérek Meggy lelke likőrje, valamint a pécsi Geiger Kálmán által gyártott Mecseki itóka.

A Braun cég igazi hírnevét egyik saját találmányuk, a Hubertus likőr hozta meg, melyet a budapesti kereskedelmi és iparkamaránál 1904. november 10-én lajstromoztattak be 12009. sorszám alatt, kék alapon arany dombornyomásos, St. Hubertus feliratú védjeggyel. Az időközben részvénytársasággá alakult cég 1922-ben újabb készítményeket jegyeztetett be: Braun brandy és Braun Cherry brandy. Termékeik egyre jobban fogytak, a társaság a harmincas években már 6 millió pengő körüli forgalmat ért el. Az apáról fiúra szálló üzlet közismert reklámjai mindig szolidak voltak, a jómódú család is visszafogottan élt, tagjai soha nem vettek részt a politikában vagy a közéletben.

A Braun Testvérek Rt.-t 1949-ben államosították és a termelést leállították. 1956 elején a gépsorokat is leszerelték, a gyárépület átmenetileg a Gyümölcsszeszipari Trösztnek adott helyet, majd az 1956. novemberi harcok során teljesen elpusztult. 

A Hubertust először a Magyar Likőripari Vállalat, majd 1984-től a Budapesti Likőripari Vállalat (Buliv) készítette. Az 1991-es privatizációja során gyártási engedélyét – akárcsak a Széchenyi lánchíd újjáépítésének tiszteletére 1949-ben gyártani kezdett Lánchídbrandyt – a Zwack Unicum Nyrt. szerezte meg. A napjainkban is népszerű likőr, az elmúlt években jelentős márkafejlesztésen ment keresztül. A korábbi pártállamban ráruházott kommersz szerepből jelentősen előrelépett. Napjainkban már a Zwack italok közé sorolt Hubertusra fordított reklámkampány és megújított design eredményeképpen egyre szélesebb körben fogyasztják.

 

Manapság

Megjelenésében megmaradt a vadászok védőszentjére Szent Hubertuszra utaló szarvas fej az agancsok közötti kereszt motívum és a kék-arany színvilág. Az üveg azonban egyedi kivitelű előkelőbb benyomást tükröző lett, valamint St. Hubertus 33 néven a fiatalabb generációt megcélozva fejlesztették ki újabb változatát. Az ital-zene összekapcsolódásaként a márkanév népszerűsítésére megjelent támogatóként vagy szervezőként a Zwack Unicum Nyrt. több hazai zenei fesztiválon vagy fiatalok részére szervezett táborokban.

 

St. Hubertus Kiszerelések

St. Hubertus 0.2 l

St. Hubertus 0.5 l

St. Hubertus 1.0 l

 

Rendelni támadt kedve, tegye meg itt:  www.ital-gyros.hu  ital házhozszállítás.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ital-gyros.blog.hu/api/trackback/id/tr833015344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása